Hamid Keshavarzian (1389)

نام و نام خانوادگي: حمید کشاورزیان

شماره دانشجويي: 8906404

Email: Keshavarzian.hamid@yahoo.com

عنوان پايان نامه: ارزیابی آثار اقتصادي و اجتماعي صنعت نفت بر مناطق روستایی جزیره لاوان

Thesis Title:

اساتيد راهنما: دکتر امیرمظفر امیني، دکتر ابراهيمي

استاد مشاور: دکتر علي يوسفي دکتر سعید معید فر

تاريخ دفاع:  4/11/1392

نمره پايان نامه:  17.86

معدل فارغ التحصيلي:  15.60

چكيده پايان نامه

نفت به عنوان ماده اولیه و اصلی تامین انرژی در جهان از اهمیت خاصی برخوردار است.  وابستگی و تاثیر پذیری اقتصاد کشورهای در حال توسعه بر همگان آشکار است. امروزه صنعت نفت از جمله مو ضو ع های ا صلی در برنامه توسعه اقتصادی – اجتماعی بعضی از کشورهاي جهان  از جمله ایران است. این صنعت به عنوان یکی از راهکار های نوین برای مقابله بافقر وبیکاری  می تواند ­در کنار فعالیت­هایي مانند کشاورزي و صنایع تولیدي موجود در روستاها، راهبردي مهم جهت تحقق توسعه در روستاها و جلوگیري از مهاجرت روستاییان به شهرها باشد. تحولات روستایی در ایران به خصوص بعد از اصلاحات ارضی، منجر به مهاجرت عظیم به شهرها و نیز کاهش فعالیت­هاي سنتی روستایی شده است که ضرورت استفاده از راهکارهای جدیدی جهت ایجاد فعالیت­هاي مکمل درآمدي، نظیر استفاده از صنعت را اجتناب ناپذیر می نماید. هدف از این پژ وهش ارزیابی اقتصادی و اجتماعی ورود صنعت نفت و آثارآن بر توسعه مناطق روستایی با رویکردي مقایسه­اي می­باشد. منطقه مورد مطالعه اين تحقيق، جزیره لاوان از توابع بخش مرکزی شهرستان بندرلنگه در استان هرمزگان انتخاب گردید. روش مطالعه در این تحقیق، پیمایشی و اسنادي می­باشد . برای دستیابی به اهداف پژوهش وبا بهره­گیری  از روش سرشماري از سرپرستان خانوار­هاي روستاي هدف، داده­هاي مورد نیاز جمع آوري ­گردید. حجم نمونه آماري با استفاده از فرمول کوکران 135 نفر تعیین شد. در این تحقيق از مسئولين بومي و مطلعين محلي و همچنين مديران منطقه نفتی و روستائیان لز جزیره لاوان نيز نظر سنجی به عمل آمد. روش نمونه­گيري در حیطه مدیران سرشماری و در حیطه روستائیان به صورت تصادفی ساده است.در تجزیه وتحلیل داده­های این پژوهش از جداول آمار توصیفی وتحلیل عاملی استفاده گردید. نتایج حاصل تحلیل داده­ها نشان داد كه حضور صنعت نفت بیش از 62 درصد از عوامل پیش برنده توسعه در بخش اجتماعی:  تحصیلات راهنمایی ،آموزش، تحصیلات ابتدایی ، خدمات اینترنت و  خدمات کمیته امداد و در بخش اقتصادی: آمدن نیروی کار ماهر ، اشتغال در نفت ، سرمایه گذاری دولتی و اشتغال بومیان منطقه و در بخش فرهنگی :کاهش نزاع و روابط خانوادگی و در بخش کالبدی: دسترسی به برق وآب شیرین بهبود يافته است ولي 69 درصدازعوامل باز دارنده توسعه در بخش کالبدی: عدم توسعه مناسب بانک ­ها، عدم توسعه مناسب  گمرک، عدم توسعه مناسب خدمات حمل و نقل هوایی، عدم توسعه مناسب وضعیت بهداشت منطقه، عدم توسعه مشارکت مردم در امور عمرانی، عدم توسعه مناسب خدمات بهداشت صنعت نفت، عدم توسعه مناسب مسکن، عدم توسعه مناسب معابر عمومی و در بخش اجتماعی: کاهش امنیت، ترک خانواده­های بومی، قطع آموزش­های غیر رسمی، آمدن خانوار­های غیربومی، رفتن نیروی کار ماهر، رفتن نیروی کار ساده و در بخش فرهنگی: افزایش فاصله طبقاتی، افزایش اعتیاد، افزایش دزدی، عدم توسعه مناسب مطبوعات، عدم توسعه مناسب صدا و سیمای داخلی و در بخش زیست محیطی: ایجاد آلودگی آب­های زیر زمینی، ایجاد آلودگی صوتی، ایجاد آلودگی آب ، ایجاد آلودگی هوا، ایجاد آلودگی خاک و در بخش اقتصادی: عدم توسعه مناسب دامپروری، عدم توسعه مناسب صید مروارید ، کاهش پس­انداز، عدم سرمایه­گذاری مناسب بخش خصوصی تاثیرات منفی داشته است.

كليدواژ­ ها : توسعه روستایی، صنعت نفت، توسعه صنعتي، توسعه پايدار محلي، جزیره لاوان

- سوابق تحصیلی:

1-لیسانس کشاورزی

2- فوق لیسانس توسعه روستایی از دانشگاه صنعتی اصفهان

3-دوره آموزش درس­های ولایت در محضر حضرت آیت الله جعفر سبحانی

4-دوره آموزش درس­های اصول عقاید درمحضر حضرت آیت الله ناصرمکارم شیرازی

- سوابق کاری:

1- شرکت نفت فلات قاره به مدت 26 سال در واحدهای بهره برداری، انبارها، امور بازرگانی، حراست ، فضای سبز و محیط زیست مناطق چهار گانه

2- شرکت ایثارگران دلیران فجر به مدت 10 سال به عنوان قائم مقام مدیر عامل و مشاور در اجرای  پروژه های نفتی در شرکتهای نفتی وشرکتهای وابسته به نفت

3- عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی و دارای پروانه اشتغال و رتبه چهار رشته اجرای طرح­هاو پروژه­های امور زراعی

4- عضو جامعه ایثارگران صنعت نفت

5- عضوهیئت امناء صندوق قرض الحسنه وحدت شرکت نفت فلات قاره از سال 1359 تاکنون